Ochutnejte, stojí to za to!
V období Vánoc a Nového roku nesmí na svátečním stole chybět tradiční sladkosti. V Řecku je to především symbol řeckých vánoc
kourabiedes. Křehké
cukroví s kousky opražených mandlí se připravuje z kvalitního másla a po upečení skládá do pyramidy zasypané závojem moučkového cukru.
Každá hospodyně má svůj zaručený recept na nejlepší kourabiedes, ale vynikající jsou všechny, takže pyramida rychle mizí.
Velice oblíbené jsou také o poznání méně kalorické melomakarona, zalité horkým medovým sirupem a sypané drcenými ořechy. K jejich přípravě se
je naprosto nutné použít ten nejlepší olivový olej a hnědý cukr. Skořice, zázvor, hřebíček a tymiánový med dodávají tomuto cukroví neopakovatelnou vůni.
Na Silvestra chystají řecké hospodyně diples, které se připravují i při dalších svátečních událostech jako jsou svatby nebo křtiny. Sladkosti
z postupně skládaného těsta v různých tvarech od spirál po růže se smaží, polévají medem a sypou namletými oříšky se skořicí.
Na Nový rok se v řeckých rodinách tradičně krájí vasilopita – sladký nebo slaný koláč se zapečenou mincí. Pro šťastlivce, který ji objeví ve svém kousku, bude nadcházející rok výjimečně úspěšný.