Delikatesy řecké kuchyně
Dovolená v Řecku je skvělou příležitostí k seznámení s místní gastronomií.
Pravou řeckou kuchyni však nikdy nepoznáte, pokud se budete stravovat jen v hotelové restauraci.
Chcete ochutnat, jak skutečně chutnají řecká jídla? Pozorujte, kam chodí jíst místní Řekové.
Zpravidla se vyhýbají velkým přístavním restauracím, kde je plno cizinců.
V malé postranní uličce se vždy najde
řecká taverna s příjemným personálem,
kde poznáte pravou chuť česnekového tzatziki, podávaného s lístky máty, rožněného masa a dalších specialit.
Tradiční řecká kuchyně
Mezi tradiční řecká jídla patří
musaka (nákyp s lilky, bramborami a mletým masem,
zapečený v troubě s vrstvou sýrového bešamelu),
tzatziky (řecký bílý jogurt, okurka,
česnek, olivový olej, kopr a řecké bylinky),
gyros (pozvolna grilované maso s kořením,
podávané v pitě se zeleninou a s hranolky nebo samostatně servírované na talíři).
Ladera – řecká jídla se zeleninou
Specialitou řecké kuchyně jsou převážně zeleninová jídla, někdy doplněná masem –
ladera.
Patří k nim nejrůznější zelenina plněná rýží a mletým masem – papriky, rajčata, lilky, cukety a dokonce i květy tykví.
Zajímavým jídlem je skordalia, bramborové pyré s olejem a větším množstvím česneku.
Řecké maso
Nejznámějším řeckým jídlem z masa je jistě gyros. Obvykle se připravuje z jehněčího, vepřového nebo kuřecího masa.
Při toulkách řeckými městečky na ostrovech
Kos,
Mykonos,
Kréta
nebo
Rhodos vás jistě uchvátí vůně masa pečeného nad ohněm.
Většinou půjde o
suvlaki, kousky jehněčího nebo vepřového masa navlečené na špejli.
Řecké sladkosti
Většina řeckých dezertů by se dala charakterizovat jako záplava cukru, medu a ořechů. Ačkoli jsou řecké sladkosti
vysoce kalorické a jejich konzumace se často neobejde bez sklenice vody, vyráběné jsou vždy jen z těch
nejkvalitnějších surovin. Dezertem, který proslavil celé Řecko je
baklava.
Vyrábí se z medu, těsta fillo a vlašských ořechů. Další oblíbenou pochoutkou je kantaifi.
Tento „chlupatý“ řecký desert se dělá z polotovaru, který vypadá jako vlasové nudle, nazývaného Kantaifi, z vlašských ořechů
a spousty tymiánového medu.
Kde chutnají řecké speciality nejlépe?
Delikatesy řecké kuchyně si sice můžete objednat kdekoliv na světě, ten správný požitek vám však přinese jen řecké slunce
a vůně moře, obklopující řecké taverny. Tak například
Rhodos
je vyhlášený svými chobotnicemi na víně a
Kréta zase bohatým a šťavnatým gyrosem.
Pravé řecké frapé si vychutnáte v některé z kaváren v Thiře na
Santorini
při sledování západu slunce do Egejského moře a džbánek dobrého vína nejlépe zajiskří v podvečer
v Malých Benátkách v hlavním městě Mykonosu. Nejkrásnější pikniky si užijete pod olivovníky na
Korfu a mořské speciality jsou nejlepší z čerstvých ryb, vylovených z křišťálových vod kolem poloostrova
Chalkidiki a řeckých ostrovů.