Voňavé oregano je pro řeckou kuchyni typické
Je to nejrozmanitěji používané koření v
Řecku. Neobejde se bez něho selský salát – choriatiki salata, ani třeba jehněčí a jiné grilované maso, používá se při přípravě některých ryb, přidává se s citem i do mletých mas nebo zapékaných brambor. Výborný je sýr
feta, pokapaný olivovým olejem a jemně posypaný právě oreganem. Dříve bylo oregano vzácností, dnes ho dostanete v každém supermarketu. Ale stejně, octnete-li se v Řecku, nezapomeňte si přivézt alespoň trochu toho jižního oregana.
Oregano, řecky rigani, se používalo už ve starověku. Název koření se skládá ze dvou slov: Oros – hora a Ganos – bystrost. Roste divoce na slunných, řeckých návrších a suché podnebí mu nejspíše svědčí. Tato 20 až 50 cm vysoká vytrvalá bylinka byla používána jako lék proti křečím a bolestem různého původu, její listy mají antiseptické účinky, a proto odvary z nich sloužily jako koupele či obklady při různých kožních infekcích nebo lišejích. Z oregana se v Řecku vaří také čaj, který pomáhá při nemocech z nachlazení - usnadňuje vykašlávání a působí příznivě při bolestech v krku.
Oblíbený recept – kuře na oreganu
Osolené a opepřené porce kuřete zprudka osmahněte v kastrolu na olivovém oleji. Přidejte čerstvá oloupaná a nakrájená rajčata nebo konzervu rajčat, prolisovaný česnek, oregano a bazalku. Pro ostřejší chuť můžete doplnit pár kapek tabasca nebo malou pálivou papričku. Během dušení přilijte sklenku bílého vína, popřípadě drůbeží vývar. Kuře na oreganu s hustou omáčkou se podává s bílým chlebem nebo s rýží. Chutná výborně i následující den.
Dobrou řeckou chuť!