Lákavým vůním neodoláte
Po příjemné celodenní únavě během své
dovolené v Řecku se u stolu s tradičními řeckými specialitami báječně uvolníte. Řekové se svou přirozenou schopností užívat si života umí vykouzlit z místních čerstvých surovin skvělé jídlo. Ryby a chobotnice, fazole a čočka, olivy, olej, citron, bazalka a oregano, fíky, mandle a pryskyřičná chuť vína jsou tím, co dodnes spojuje antické a moderní Řecko. Jehňata, kozy a telata se dál rožní nebo grilují na dřevěném uhlí.
Rozhodnete-li se jíst během svého
zájezdu v Řecku jako místní, dopřejte si odpolední siestu. Řekové mají delší pracovní dopoledne, obědvají kolem druhé hodiny a pak asi do pěti hodin odpoledne odpočívají. Zpravidla se pak vrací do práce, takže večeří velmi pozdě - okolo půl desáté. V restauraci vás obslouží samozřejmě kdykoli. Chcete-li ale poznat, jak vypadá skutečná řecká večeře se vším všudy, měli byste jíst ve stejné době, jako místní Řekové.
V
řeckých tavernách na pobřeží bývá menu uváděné i v němčině a angličtině, často jsou uvedeny i sezónní speciality, ale objednat si můžete pouze ty, u kterých je uvedená cena.
Ryby se platí podle váhy, takže podle toho, jak velký kus si vyberete v kuchyni, bude vypadat i váš účet. Spíše než talíře s hlavním jídlem se na stole objevují mísy s různými druhy grilovaných ryb nebo mas, ze kterých si přítomní nabírají podle chuti. Mnohá jídla se podávají vlažná, protože se tak zvýrazní jejich chuť. Jako pečivo dostanete zpravidla místní bílý chléb nebo pšeničné placky pity.
V řeckých restauracích je obvyklé
spropitné kolem 10 %, v kavárnách se zpravidla nedává.
V nočních podnicích – barech a diskotékách - jsou ceny nápojů i několikanásobně vyšší než v tavernách nebo kavárnách, někdy se platí vstup, v jehož ceně je pak jeden nápoj zdarma.
Řecké polévky
Tradiční polévka
kuřecí avgolemono s rozšlehanými vajíčky a citrónovou šťávou, zahuštěná rýží, se jí před hlavním jídlem, ale i jako samostatný pokrm s pečivem. Za ochutnání stojí i místní fazolová polévka
fasolada. Polévku si určitě vyberete i v dobré rybí restauraci, mají obvykle široký výběr.
Řecké předkrmy
Řekové si obvykle před hlavním jídlem objednávají malé
předkrmy - mezedes. Jako aperitiv k nim popíjejí ouzo, ředěné studenou vodou nebo kostkami ledu.
Rozmanité pikantní mezedes zahrnují drobné plody moře, grilovanou nebo nakládanou zeleninu, různě upravené sýry, olivy, taštičky z listového těsta, kuličky z mletého masa, nasolené ryby apod.
Často se jako meze podává
tarama - krémová pasta z tresčích jater s citrónovou šťávou,
tyrokafteri - pikantní pomazánka ze sýra feta,
dolmades – závitky z listů vinné révy nebo mladého šťavnatého zelí plněné rýží, piniovými oříšky a mletým masem nebo výborný lilkový salát s česnekem -
melitzanosalata.
Řecké saláty
Na stole nesmí chybět různé saláty, které se připravují z mnoha druhů čerstvé zeleniny podle krajových receptů. Obvykle se podávají ve větším množství, než je ve střední Evropě zvykem. Zálivku tvoří zpravidla olivový olej a vinný, popř. balsamikový ocet, který lahodně doplňuje chuť místních rajčat, paprik a dalších druhů zeleniny.
Nejoblíbenější
řecký salát choriatiki je osvěžující směs rajčat, okurek, kozího sýra feta a černých oliv.
Specialitou je lahodné
tzatziki z jogurtu dochceného čerstvými okurkami a česnekem.
Řecké ryby
K nejoblíbenějším rybám patří parma - barbouni, mečoun - xifias, mořský jazyk – glossa, pražma - tsipura a různé druhy makrel skoumbria nebo kolios. Zpravidla se podávají grilované, polité dresinkem z olivového oleje a citrónové šťávy anebo s česnekovou pastou skordalia.
Sardinky – sardeles jsou nejlepší pečené, pochoutkou jsou také drobní dokřupava usmažení sledi – gavros. Máte-li rádi plody moře ochutnejte chobotnici - ochtapodi - vařenou v bílém vínu spolu s rajčaty a brambory, nebo delikátní garnáty - garides se sýrem feta.
Maso a hlavní jídla
Kromě grilovaného masa jsou v oblibě dušená masa se spoustou zeleniny – ladera. Mezi „hotovky“ patří
kokinisto – maso dušené v rajčatové omáčce,
stifado - specialita z dušeného hovězího masa s malými cibulkami na víně nebo
pilafi – rýže s masem a zeleninou.
V tavernách podávají kořeněné karbanátky
keftedes z mletého hovězího masa. Mleté maso se používá také při přípravě
musaky - zapečené brambory s lilkem, mletým masem a bešamelem, plněných paprik a rajčat a
pasticia s těstovinami.
Jako rychlé občerstvení se nabízejí
souvlaki - kousky vepřového, telecího nebo hovězího masa opékané na rožni. V Řecku nezapomeňte vyzkoušet pravý
gyros,
šťavnatý a úplně jiný než ten, co se u nás prodává na ulici. Správný gyros je zabalený v pitě, a kromě masa nesmí chybět rajčata, hranolky a tzatziki, které mu dodají tu správnou chuť.
Řecké dezerty
Řekové milují sladké a na cestě domů se rádi zastaví v cukrárně - zacharoplastia - pro něco dobrého.
K nejoblíbenějším dezertům patří
baklava - zákusky s medem, ořechy a mandlemi, jemný medový koláč pitta me měli nebo
galaktoboureko - lehký moučník z listového těsta s vanilkovým krémem. Výborným dezertem je také hustý řecký jogurt s medem a ořechy.
Oblíbené nápoje
Kromě čisté vody, která se pije k jídlu nejčastěji, se nabízí mnoho alkoholických i nealkoholických nápojů. Výběr řeckých vín je tradičně široký a jejich ochutnávání rozhodně stojí za to.
Typickým řeckým vínem je
retsina. Jedná se o pryskyřičné víno zvláštní chuti, které se k řeckým jídlům, ale i k pizze a špagetám velmi hodí. Vzniklo vlastně náhodou, protože dříve se sudy často
utěsňovaly piniovou pryskyřicí, od níž víno získalo svou charakteristickou chuť.
Pivo je v Řecku zpravidla dražší, než víno. Nabízejí se běžné evropské značky Henninger, Kronenbourg, Amstel, Haineken apod.
Tradičním nápojem je ouzo - anýzová kořalka čirého vzhledu, která se ředěním vodou nebo ledem mléčně zbarvuje. Oblíbená je také u nás známá Metaxa,
kvalitní brandy lahodné chuti.